Behandlingsarbejdet på Yggdrasil tager udgangspunkt i miljøterapeutiske principper, hvor vi gennem miljøterapien arbejder med at lære de unge at forstå deres ofte uhensigtsmæssige adfærd, og tilskrive denne adfærd mening.
Derved får de unge indsigt i, hvorfor de handler, som de gør og hvilke gode grunde, de har til at handle som de gør. Gennem inddragelse af denne forståelse, samt spejling af den unge, og dens indre arbejdsmodeller af sig selv og andre, kan man arbejde på at vende en svær belastet udvikling.
De overordnede redskaber vi arbejder med på Yggdrasil er PAS (pædagogisk analyse system), den mentaliserings baseret tilgang, samt den neurosekventielle tilgang.
Vi betragter ikke os selv om en institution i traditionel forstand. Vi gør meget for, at her er rart, hyggeligt og hjemligt at være. Det skal føles, lugtes, høres og ses, at der bor nogen på Yggdrasil.
På Yggdrasil tilstræber vi en struktur i dagligdagen, der er så almindelig som muligt med rummelige og omsorgsfulde voksne, der er tydelige i deres krav, forventninger og holdninger.
Det overordnede mål med den socialpædagogiske indsats er,
at gøre den unge så selvhjulpen som muligt i forhold til eget liv, bolig og beskæftigelse.
Meningen er, at den unge og baglandet relativt hurtigt gennemgår en markant positiv udvikling på flere områder, så den unge kan udsluses til egen bolig eller hjemgives med et eksamensbevis i hånden. Dette afspejler sig i handleplaner og udviklingsplanerne og dermed den konkrete pædagogiske praksis.